Založ si blog

Či sa prešetríme k blahobytu. Zelený prales.

Je treba šetriť energie? Indiáni v amazonskom pralese začali pred vekmi šetriť energie. Majú vraj nulovú spotrebu. Všetci tí, tu na Slovensku, v EÚ, ktorý chcete žiť v spoločnosti, kde vedia šetriť, presťahujte sa k nim do pralesa. (Doporučujem cestovať pešo, bicyklom, plachetnicou…)

Kapitalizmus, v ktorom práve žijeme, šetriť nevie a nechce. Je to o nadmernej spotrebe. Aby bola zabezpečená vysoká produktivita výroby, čo poháňa kapitalizmus. To ide iba, ak sa neustále zvyšuje výroba (kvantita). (Kvalita kapitalizmus zabíja. Ak výrobky, ich životný cyklus by bol „nadmieru“ dlhý, vznikol by problém, čo s výrobou, keď nie je (zabezpečený) neustály dopyt po nových, na oko „inovovaných“ výrobkoch… Stačí ako príklad, výroba počítačových komponentov, procesorov, grafických kariet…, spotreba stále novších „smartfónov“. Ešte do nedávna na komunikáciu stačil jeden „storočný“ vytáčací telefón pevnej linky. A toto ja vidím ako skutočné šetrenie. Koľko energie, surovín, práce,.. dnes potrebuje výroba chytrých telefónov?) Čim viac kusov, tým sa dá lacnejšie vyrobiť. A to ide ruka v ruke s energetickou náročnosťou. Bez vstupov, bez energií, vstupných surovín, materiálov a bez práce to nejde. Preto pracujeme od nevidím do nevidím (od nemlátom do nemlátom), na tri smeny, samé nočné, bez víkendov, tri práce… Bez energií v noci by ste si nevideli ani na prsty. Továrne, montovne svietia, žerú energiu. Ak by sa presťahovali za lacnejšou pracovnou silou, nie energiou, tak sa tejto energie na svietenie na bežiace stroje, bežiace linky neminie u nás (ušetríme)… Minie sa inde. A teda sa v súčte nič neušetrí. Je možné používať lacnejšie energie. Od Rusov. Ale to je dnes zakázané. Musíme ju kupovať na „burzách“, ktoré ju ale nevedia vyrobiť. Musíme ju kupovať za doláre, u američanov, ich spojencov… Toto predražuje aj výrobu, aj životné náklady. Potom nie je na platy. Nie je na inováciu výroby. Nie je na prechod na novšie, možno i na energiu menej náročné technológie, výrobné zariadenia. Odtiaľto vedie cesta len do pralesa. Určite nie menej náročný život. Nie na zelené riešenia. Jediné zelené riešenie, ktoré ja vidím je… Zelený prales.

Mať nadváhu, blahobyt, prebytky, vlastniť niekoľko litrové SÚV, nebodaj súkromné, či štátne lietadlo…, to mi nejde s ústami plnými šetrenia, zelených riešení.

Od tiaľto vedie jediná cesta. Jediné zelené riešenie… Zelený prales.

… Ono dá sa všetko. Aj s rozumom šetriť. Aj s rozumom vyrábať. Aj s rozumom slušne a nenáročne žiť. Tí Indiáni toto vedia. Neplytvajú. Večne sa usmievajú. Sú šťastní. Lebo sú skromní a dobrosrdeční, prajní. Sú jednoduchší. Ovšem nie sú nakazení našou civilizáciou. Naším bažením za nadbytkom vecí, ktoré musíme vlastniť, vedieť obsluhovať. Mnohé nás zaujali iba v čase ich kúpy. Plytváme prírodným bohatstvom zeme. Máme preplnenú hlavu. Plytváme svojou energiou. Mali by sme sa zamyslieť. Kam sa rútime, čomu slúžime, či nešetriť našu energiu. Ak seba „naučíme“ žiť, je nádej, že môžme naučiť žiť aj ľudí okolo nás.

Východné krídlo, alebo partnerstvo za mier, rozvoj a spoluprácu?  Zneužitie, alebo využitie potenciálu Slovenska. 

06.02.2022

Vieme, čo je úlohou „východného krídla“ NATO. Východné krídlo, Estónsko, Lotyšsko, Litva, Poľsko, Slovensko, Česko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, teda štáty východného bloku do roku 1989, bez Sovietskeho zväzu, majú úlohu „zadržať“ ruskú armádu pri jej pochode na Berlín, ktorý Sovieti bez boja odovzdali výmenou za nerozširovanie NATO smerom, [...]

Pýtame sa mnohí, či je to normálne, čo sa deje so Slovenskom ? 

07.12.2021

Taká úvaha. Pýtame sa mnohí, …či je to normálne, čo sa deje so Slovenskom? Čo sa deje na Slovensku. Normálne sa obyčajne požaduje od normálnych. Nie je to ako vo „fyzike“, kde sa priťahujú opačné póly… Bohužiaľ. Voliči vo voľbách väčšinou chceli,… vyjadrili podporu abnormalite. Ponuka normálnych strán je 32 rokov tiež žalostná. [...]

… Že táto vláda je neschopná, amatérska…?

09.11.2021

Nejde len o amatérske vedenie, ale aj, a predovšetkým, o amatérskeho voliča, ktorý tomu vedeniu doprial, inštaloval ho do vedenia. Výsledok volieb sa dostavil s celou svojou deštrukčnou silou. Mohli to voliči predvídať? Indície tu boli. Ak by aj nie Matovič vyhral voľby… Ale či by to bol Sulík, či Kollár, či Kiska, výsledok by bol pravdepodobne obdobný. (Proti – [...]

Mark Rutte

Turecko podporí kandidatúru Marka Rutteho na šéfa NATO. Výhrady má už len Orbán

29.04.2024 16:48

Turecko aj Maďarsko ako členovia NATO predtým vyjadrili výhrady voči Rutteho kandidatúre.

Zuzana Dolinková

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej

29.04.2024 15:42, aktualizované: 17:24

Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov, najmä ohrozovanie eurofondov a "netransparentné" rozhodnutie v súvislosti s výstavbou nemocnice na Rázsochách.

Vladimír Pčolinský

Súdny proces v kauze exšéfa SIS Pčolinského by sa mal začať 30. mája

29.04.2024 15:20

Pôvodné obvinenie Pčolinského zrušila Generálna prokuratúra SR

polícia, nehoda, motorka, kuriér

Namiesto brzdy šliapol na plyn. Motocyklista v Bratislave vpálil do pizzerie, zranil dve ženy

29.04.2024 15:06

K udalosti došlo v pondelok pred 11.30 h na Povrazníckej ulici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 39035x
Priemerná čítanosť článkov: 4879x

Autor blogu

Kategórie